Kategorier
Kortspel för en person Patiens Regler

Patiens regler

Här är en grundläggande genomgång av reglerna för Patiens (även känt som Solitaire), en populär kortspelsvariant som ofta spelas ensam:

Allmänt

Patience spelas normalt sett med en standardlek på 52 kort. Målet är att placera alla kort i en ordnad sekvens uppdelad efter färg i de fyra grundhögarna. Spelet inleds genom att en initial layout med kort ordnas på spelbordet.

Layout

  1. Sju högar: Den första högen innehåller ett kort, den andra två kort, och så vidare upp till den sjunde högen som innehåller sju kort. Det översta kortet i varje hög ligger uppåtvänt. Denna del brukar kallas tableau.
  2. Stock: De återstående korten läggs nedåtvända i en hög som spelaren kan dra kort från när ytterligare drag behövs.
  3. Talon (Waste): Här placeras korten från stocken när de vänds uppåt men inte kan placeras direkt i tableau eller på en grundhög.
  4. Foundation: Fyra högar där korten ska byggas upp från ess till kung inom samma färg.

Spelregler

  1. Flytta kort inom de 7 högarna: Kort kan placeras på varandra i fallande sekvens och omväxlande färg. Till exempel kan ett rött fyra läggas på ett svart fem.
  2. Flytta kort till foundation: Korten måste börja med ett ess och fortsätta sekventiellt inom samma färg upp till kung.
  3. Använda stocken: Spelaren kan dra kort från korthögen, oftast ett i taget, och lägga dem i talon för eventuell vidare användning på tableau eller i en foundation.
  4. Flytta kort från talon: Kort från talon kan användas precis som kort från tableau för att läggas på foundation eller flyttas mellan tableau-högar.

Spelets slut

Spelet avslutas när alla kort är korrekt ordnade i de fyra foundation-högarna från ess till kung, vilket innebär en seger. Om inga fler drag är möjliga och inte alla kort är i foundation, anses spelet vara över, och spelaren har förlorat.

Varianter

Det finns många varianter av Patience där reglerna kan skilja sig åt vad gäller layout, hur korten hanteras från stock, och vissa tillåter omorganisering av kort från en foundation tillbaka till tableau, vilket kan ge spelet ytterligare komplexitet och strategiska alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *