Sjuan är ett underhållande och lättspelat kortspel som passar tre eller fler spelare. Det går att spela på två, men då förlorar spelet en stor del av sin charm och dynamik. Tack vare sina enkla regler och snabba tempo är det dessutom ett perfekt spel att introducera för barn.
Förberedelser
Det enda som behövs för att spela sjuan är en vanlig kortlek med 52 kort, utan jokrar.
Given och förberedelser
En spelare blandar leken och delar sedan ut samtliga kort, ett i taget, till spelarna runt bordet. Beroende på antalet spelare får vissa fler kort än andra, men det påverkar inte spelets gång nämnvärt. När alla kort är utdelade tar spelarna upp sina händer och sorterar korten, gärna efter färg och valör för att underlätta under spelets gång.
Så spelar man sjuan
Spelet startar med att den som har hjärter sju på handen lägger ut det kortet mitt på bordet. Sjuan blir startpunkten för att bygga en stege i hjärter, där målet är att bygga både uppåt mot kung och nedåt mot ess.
När det blir en spelares tur finns tre alternativ:
- Bygga vidare på hjärter sju – Om man har hjärter sex eller hjärter åtta kan man lägga ut det kortet och fortsätta bygga stegen.
- Lägga ut en annan sjua – Har man exempelvis ruter sju eller spader sju på handen kan man lägga ut den och starta en ny stege.
- Avstå från att lägga kort – Om man inte kan eller vill lägga något kort får man stå över. När man står över får man dock ta emot ett straffkort från varje annan spelare, som var och en får välja fritt vilket kort de ger bort.
Spelet fortsätter med att spelarna i turordning bygger på de stegar som finns på bordet. Alla sjuor blir utgångspunkter för sina respektive färger och på varje sjua bygger man nedåt till ess och uppåt till kung.
Målet med spelet
Målet i sjuan är att bli av med alla sina kort så snabbt som möjligt. Spelet innehåller en hel del taktik – det gäller att försöka blockera sina motspelare samtidigt som man själv skapar möjligheter att lägga ut sina kort.
Att planera sitt spel kan vara avgörande. Om man till exempel har spader åtta som sitt högsta spaderkort kan det vara en fördel att hålla på det så länge som möjligt. På så sätt kan man blockera spelarna som sitter med spader nio, tio och uppåt, och förhoppningsvis tvinga dem att ta emot straffkort.
Regler och specialregler
- Den spelare som först blir av med alla sina kort vinner spelet.
- Om en spelare lägger det sista kortet i en färg, det vill säga ess eller kung, får den spelaren välja om hen vill lägga ett kort till direkt eller låta turen gå vidare.
- Kan eller vill man inte lägga ett kort när det är ens tur måste man ta emot ett straffkort från varje motspelare. Vanligtvis får man motståndarnas sämsta kort, vilket gör att man bör undvika att hamna i en sådan situation.