Kategorier
Kortspel för flera personer Regler

Exploding Kittens regler

Exploding Kittens är ett kortspel som kombinerar strategi, tur och lite galenskap. Spelet beskrivs ofta som en slags "rysk roulette" med kort, där spelarna drar kort turvis i syfte att undvika att dra ett "Exploding Kitten"-kort, vilket skulle slå ut dem från spelet.

Regler

Ladda ned de officiella reglerna som pdf här.

Grundläggande upplägg

Exploding Kittens spelas med en kortlek som blandas och där sedan ett "Exploding Kitten"-kort läggs in för varje spelare, minus en. På så vis säkerställs att spelet slutar med minst en spelare kvar. Efter detta får varje spelare fyra kort, samt ett "Defuse"-kort, som är ett viktigt försvarskort.

Spelomgången

 1. Dra ett kort: Spelarna turas om att dra ett kort från högen. Om en spelare drar ett "Exploding Kitten"-kort och inte har ett "Defuse"-kort, är spelaren ute ur spelet. Om spelaren har ett "Defuse"-kort kan detta kort användas för att fortsätta spela. "Defuse"-kortet låter spelaren återplacera "Exploding Kitten"-kortet var som helst i draghögen.
 2. Spela kort: Innan man drar ett kort har spelaren möjlighet att spela ut handkort för olika effekter. Kort kan till exempel tillåta att spelare tittar på framtida kort i draghögen, skippar deras tur, tvingar en annan spelare att ta två turer, blandar om draghögen, eller "stjäl" ett kort från en annan spelare.

Spelkort

 • Attack: Avslutar din tur utan att dra ett kort och nästa spelare måste ta två turer.
 • Skip: Avslutar din tur direkt utan att dra ett kort.
 • Favor: Tvingar en annan spelare att ge dig ett kort från sin hand.
 • Shuffle: Blandar om draghögen.
 • See the Future: Tillåter spelaren att titta på de översta tre korten i draghögen.
 • Nope: Kan användas för att stoppa en åtgärd som en annan spelare försöker utföra.

Mål med spelet

Spelet fortsätter till dess att alla "Exploding Kittens" har hittats och alla utom en spelare har slagits ut. Den sista spelaren som inte drar ett "Exploding Kitten"-kort är spelets vinnare.

Exploding Kittens kräver en kombination av strategi, bluff och tur. Spelarna måste noga överväga när de ska använda sina specialkort för att optimera sina chanser att överleva och vinna spelet.

10 vanliga frågor om Exploding Kittens

 1. Vad är Exploding Kittens?

  • Exploding Kittens är ett kortspel för 2-5 spelare, skapat av Elan Lee, Matthew Inman (The Oatmeal), och Shane Small. Spelet handlar om att dra kort från en hög, undvika de "exploding kitten"-korten och använda strategiska kort för att skydda sig själv och sabotera för andra spelare.
 2. Hur många spelare kan spela Exploding Kittens?

  • Grundspelet är designat för 2-5 spelare, men med expansioner kan man spela med upp till 10 spelare.
 3. Vad gör man om man drar ett Exploding Kitten-kort?

  • Om en spelare drar ett Exploding Kitten-kort och inte har ett "Defuse"-kort, exploderar de och elimineras från spelet. Har spelaren ett "Defuse"-kort kan de oskadliggöra katten och placera tillbaka Exploding Kitten-kortet i leken på en plats som de väljer i hemlighet.
 4. Vad är syftet med spelet?

  • Målet med Exploding Kittens är att undvika att dra ett Exploding Kitten-kort och vara den sista spelaren kvar i spelet.
 5. Finns det expansioner till Exploding Kittens?

  • Ja, det finns flera expansioner som till exempel "Imploding Kittens", "Streaking Kittens", och "Barking Kittens", som introducerar nya kort och mekanismer till spelet.
 6. Vad är ett "Defuse"-kort?

  • Ett "Defuse"-kort är ett speciellt kort som kan användas för att oskadliggöra en Exploding Kitten och förhindra att spelaren elimineras. Det är det enda sättet att överleva en explosion.
 7. Hur börjar spelet?

  • Varje spelare får 7 kort plus ett "Defuse"-kort, och resten av korten blandas ihop till en hög. Ett antal Exploding Kitten-kort, beroende på antalet spelare, blandas in i högen.
 8. Vad är ett "Nope"-kort?

  • Ett "Nope"-kort kan användas för att stoppa en annan spelares handling, förutom ett Exploding Kitten- eller Defuse-kort. Det är ett sätt att sabotera andra spelares strategier.
 9. Kan man spela Exploding Kittens online?

  • Ja, Exploding Kittens finns som en digital version som kan spelas online via mobilappar eller dator.
 10. Hur lång tid tar ett spel Exploding Kittens?

  • Ett spel Exploding Kittens tar vanligtvis mellan 15 och 30 minuter beroende på antalet spelare och deras strategier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *